Lotgenotencontact na seksuele kindermishandeling en /of seksueel geweld

Lotgenotencontact na seksuele kindermishandeling

Kwetsbaar en Krachtig

In het gedicht van Anke, deelneemster aan het weekend in Hierden, wordt op treffende en ontroerende wijze de meerwaarde verwoord van begeleid lotgenotencontact.
Ze deelde aan het eind van het weekend haar gevoelens in onderstaand gedicht.
Dankjewel Anke dat ik het mag plaatsen op mijn website!

Afscheid

Ik wil niet weg
Straks ga ik alleen naar huis
Straks ben ik alleen thuis

Ik wil niet, maar ik ga
Nee, zo wil ik hier niet weggaan
Zo wil ik het niet

Ik wil de herinnering meenemen naar mijn huis
Ik wil mij thuis herinneren hoe het hier was
Wij luisterden naar elkaar, wij hoorden elkaar
We keken naar elkaar, wij zagen elkaar
Wij spraken over wat er geweest was en er niet had mogen zijn
Wij spraken over onze verlangens anders te zijn, vrij te zijn, ons zelf te zijn
En we spraken over onze kracht, over hoe wij onze kracht kunnen voelen
Kwetsbaar en Krachtig, dat zijn wij

Dat wil ik mij herinneren
Als ik naar huis ga
Als ik thuis ben

Zo wil ik naar huis gaan
Zo ga ik naar huis

Lotgenotencontact na seksueel misbruik

Een kaarsje voor lotgenoten.

Lotgenotencontact delen, spreken en helen

Het delen, spreken, over ervaringen met lotgenoten en hulpverleners is essentieel in de eerste stap van verwerking van ervaringen van seksuele kindermishandeling: erkenning voor wat jou is aangedaan. Ik merk dat er een beeld is van lotgenotenwerk wat niet overeenkomt met de weekenden en alle andere activiteiten die ik begeleid en mede organiseer. De mensen die ik ontmoet zijn allen actief bezig het misbruik een plek te geven of hebben dit al gedaan. Wat zij nodig hebben in het lotgenotencontact is een luisterend oor, herkenning en erkenning. In het lotgenotenwerk, wat ik begeleid, wordt gekeken naar welke kracht iemand in kan zetten om (weer) volop deel te nemen aan het leven.

Delen De hulp in mijn (rouw) proces heb ik als bijzonder respectvol en deskundig ervaren. Voor mij is essentieel geweest dat hulpverleners mij zelf lieten zoeken naar wat ik nodig had. Ze hielpen bij dat zoeken op de eerste plaats vanuit hun echtheid en medemenselijkheid. Op de tweede plaats vanuit hun deskundigheid en specialiteit. Lotgenotencontact na seksuele kindermishandeling heeft ook plaatsgevonden in dit proces. In mijn eigen proces, van verwerking van mijn ervaringen van seksueel geweld en seksuele kindermishandeling, heb ik ervaren dat ik de stappen naar herstel heb kunnen zetten in mijn eigen tempo. Daarin voel ik en weet ik mij bevoorrecht.

Lotgenotencontact, delen binnen de hulpverlening

Het meest effectief werd de hulp toen er (kortdurend) gelijktijdige begeleiding vanuit de reguliere en de alternatieve zorg voor mij was. In de vorm van een psychologe bij de GGZ en een psychosociaal therapeut met een eigen praktijk. Beiden gebruikten hun vaardigheden met methodieken als Transactionele Analyse en “innerlijk kind werk”.
Dat voelde voor mij als een perfecte samenwerking omdat ze, hoe verschillend ook, beiden met mij werkten om de stap van overleven naar Leven te kunnen zetten.

Vanuit JeBesteBest worden diverse vormen van lotgenotencontact en nu dus ook een training JBB Moves! georganiseerd.

Binnen alle lotgenotengroepen staat jouw vraag centraal. Er worden kleine groepen begeleid alleen door Lien. De training JBB Moves wordt bij voldoende aanmeldingen door twee trainers gegeven. Beiden zijn ervaren in het werken met groepen.

Als je interesse hebt in een vorm van lotgenotencontact kan je gebruik maken van onderstaand formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Als je wilt reageren op het gedicht van Anke dan kan dit ook met het formulier hieronder en geef ik, als jij dat wilt, jouw reactie aan haar door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *