Filmboek Emerging Body Language

CO-CREATIE FILMBOEK EMERGING BODY LANGUAGE (EBL)

UITNODIGING van Stichting RISE

Ik mag zijn zoals ik ben
om te worden wie ik in wezen ben
op mijn manier
en in mijn tijd.
(naar Anna Terruwe)

VOOR WIE:
Dit project is bedoeld voor mannen en vrouwen die als kind seksueel mishandeld zijn. Voor hen die:

  1. voor de eerste keer therapie willen ontvangen of niet het gewenste resultaat hebben gehad van een therapeutische behandeling door middel van taal en/of woorden;
  2. gedurende ± 20 groepssessies graag de lichaamsgerichte behandelingsmethodiek Emerging Body Language willen ervaren en zo (opnieuw) aan het eigen herstel willen werken;
  3. met deelname aan de groepssessies graag een bijdrage willen leveren aan de co-creatie van een filmboek over de Emerging Body Language en daarmee mede-auteur worden;
  4. het goed vinden dat de sessies Emerging Body Language met een videocamera worden opgenomen vanuit de wetenschap dat deze beelden deel kunnen worden van het filmboek en mogelijk ook voor een deel online beschikbaar worden gesteld;
  5. zelf graag de regie bewaren en zelf bepalen welke beelden wel en welke beelden niet deel worden van het filmboek;
  6. zin hebben in een project waarbij hun ervaringskennis van essentieel belang is voor zowel lotgenoten, zorgprofessionals als de zorg in haar geheel.

GROEP:
Op grond van het aantal mensen dat zich voor het project zal aanmelden, zullen twee groepen van maximaal 4 mensen worden samengesteld. Je mag bij de aanmelding aangeven wat je voorkeur is: deelname in een mannen-, vrouwen- of een gemengde groep. Er wordt getracht zoveel mogelijk met ieders wens rekening te houden.

WAAR:
Eén groep in Groningen en één groep op een andere plaats in Nederland afhankelijk waarvan deelnemers vandaan zullen komen.

WANNEER:
± 20 bijeenkomsten in de periode van oktober 2017 tot en met maart 2018

KOSTEN:
Gratis

BEGELEIDING:
Beatrix Verhofstad meer over Beatrix
met ondersteuning van Dagmar Aben meer over Dagmar

PARTNER:
Stichting RISE

AANMELDEN:
Stuur een e-mail naar stichtingrise@gmail.com. Ook voor vragen en/of meer informatie en/of wensen/verwachtingen met betrekking tot het project kun je hier terecht.

KENNISMAKING:
Na aanmelding neemt Beatrix contact met je op om een afspraak te maken voor een (telefonisch) kennismakingsgesprek. Mogelijk zal er voorafgaand aan het project een informatiebijeenkomst worden georganiseerd voor diegenen die per e-mail hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in het project ‘Co-creatie Filmboek Emerging Body Language’ of graag meer informatie willen ontvangen om eventuele deelname goed te kunnen overwegen.

MEER OVER EBL:
De Emerging Body Language (EBL) – vertaald in het Nederlands als Scheppende Lichaamstaal – is een lichaamsgerichte behandelingsmethodiek ontwikkeld door o.a. Dr. Marijke Rutten-Saris. Gebaseerd op internationaal praktijkonderzoek vanaf de jaren ’70 – in o.a. de kinderopvang en de beeldende therapie – ontdekte zij aan de hand van video-opnames structuren in de interactie tussen verzorgers en jonge kinderen. Deze Interactiestructuren, die vooral gebaseerd zijn op wederzijdse afstemming in lichaamstaal, vormen gedurende de eerste vijf levensjaren de basis voor de ontwikkeling van het zelf.

Als gevolg van traumatiserende gebeurtenissen als seksuele kindermishandeling – en vaak daarmee gepaard gaand onveilige hechting – is het mogelijk dat de Interactiestructuren – vijf in totaal – niet allemaal zijn ontstaan en/of onvoldoende zijn ontwikkeld. Dit kan je gedurende je leven belemmeren in de omgang met jezelf, met anderen, met je omgeving. Dan biedt de EBL handvatten om de Interactiestructuren alsnog vorm te geven.

Een EBL behandeling is interactief van aard. Er is veel aandacht voor ‘samen doen’, o.a. tekenen, schilderen, muziek, sport, enzovoorts. Door deze samenspelvormen met een videocamera op te nemen, worden van een ieder de Interactiestructuren in beeld gebracht. Door middel van de analyse van deze videobeelden kan eerst worden ontdekt welke Interactiestructuren van iemand al dan niet ontwikkeld zijn. Vervolgens biedt de EBL interventies om de vooralsnog niet (volop) ontwikkelde Interactiestructuren (alsnog) te voeden en te verfijnen. Deze interventies zijn vooral gericht op Meebewogen-zijn.

Verder worden de videobeelden die gedurende de ± 20 sessies worden gemaakt deel van een filmboek, een manier van filmisch presenteren om mensen op een korte en heldere manier van informatie te voorzien. Zo zal de lichaamsgerichte behandelmethodiek EBL voor zowel lotgenoten, zorgprofessionals als de zorg in haar geheel in beeld worden gebracht. Dit zal in co-creatie – een creatieve manier van samenwerken waarbij iedereen zijn/haar eigen ideeën kan inbrengen en vormgeven – gebeuren. We maken film. We bekijken beelden. We geven woorden aan wat we zien.

Begeleidster van dit project is Beatrix Verhofstad. Zij is een senior geregistreerd beeldend therapeut gespecialiseerd in het werken met EBL; hiertoe is zij opgeleid door Dr. Marijke Rutten-Saris. Beatrix werkte acht jaar in de acute psychiatrie en tien jaar in haar eigen praktijk. Zij heeft ruime werkervaring met het behandelen van diverse hulpvragen, o.a. op het gebied van vroegkinderlijk trauma, verwaarlozing en verslavingsproblematiek. Zij is eveneens gespecialiseerd in het werken met mensen die doof/slechthorend zijn en mensen met niet aangeboren hersenletsel. In samenwerking met Rotkäppchen (Kleve, Duitsland) – stichting voor slachtoffers van seksueel, lichamelijk en psychisch misbruik – ontwikkelde zij in overleg met cliënten verschillende behandelproducten, zoals een tentoonstelling van het gemaakte werk.

Op dit moment doet Beatrix in deeltijd de Masteropleiding ‘Healthy Ageing Professional’ aan de Hanzehogeschool Groningen. In deze opleiding staan veranderingen in de maatschappij – en daarmee samengaand het zorgsysteem – centraal. Deel van de opleiding is dat de studenten onderzoek doen en een innovatieve oplossing bedenken voor een zorgprobleem in de samenleving. Dit met als doel de kwaliteit van leven van mensen te vergroten. Dit project is Beatrixs bijdrage hieraan. Mogelijk werken op afstand door middel van interventieonderzoek ook twee studenten van de opleiding Creatieve Therapie aan de Hogeschool Utrecht mee aan dit project.

Deelname aan de ± 20 sessies EBL is volkomen gratis. Voor alle materialen en eventuele maaltijden zal worden gezorgd. Er wordt ook onderzocht of het mogelijk is om te voorzien in eventuele reiskosten. In samenwerking met Stichting RISE wordt namelijk subsidie voor dit project aangevraagd.